Posiłki w żłobku. Jak powinno wyglądać żywienie malucha?

Maluszki uczęszczające do żłobków mogą otrzymywać tzw. wyżywienie całodniowe, składające się ze śniadania, II śniadania, dwudaniowego obiadu, czy podwieczorku. Wszystko zależy od tego, ile godzin pociecha spędza pod okiem wykwalifikowanej kadry wychowawców pedagogicznych. Zobaczmy zatem, jak powinny być komponowane posiłki dla dzieci, uczęszczających do żłobka?

 

O czym trzeba pamiętać, komponując jadłospis w żłobku?

Maleńkie dzieci mają zupełnie inne zapotrzebowanie energetyczne w porównaniu z dziećmi szkolnymi. Powinny one spożywać posiłki, które będą pokrywać ¾ dziennego zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i witaminy.  Wygląda to w ten sposób, że na 1350-1750 kcal dziennego zapotrzebowania dzieci w żłobku jedzą od 1000 do 1400 kcal, a resztę w domu. Należy pamiętać, by był on urozmaicony, wartościowy i zachęcał do jedzenia. Nie można zapomnieć o tym, że część podopiecznych może mieć różnego rodzaju alergie i, co również menu żłobka obowiązkowo musi uwzględniać w menu.

Kiedy menu w żłobku jest dobrze ułożone?

W naszym menu zawsze znajdzie się solidna porcja warzyw i owoców. Dbamy o to, by posiłki były atrakcyjne nie tylko wizualnie, ale również pod względem dostarczanych mikro i makroskładników. Nasz catering spełnia aktualne normy żywieniowe, gdyż wiemy, jak ważny jest zbilansowany plan posiłków w ciągu pierwszych 1000 dni życia dziecka.

Dlaczego posiłki dla małych dzieci muszą być różnorodne?

Zróżnicowane menu wspiera rozwój dzieci na wszystkich płaszczyznach. Wspólne spożywanie posiłków, picie wody, jako podstawowego napoju oferowanego dzieciom w trakcie pobytu w żłobku uczy zdrowych zachowań, buduje odporność, kształtuje ważne nawyki, jak np. spożywanie posiłków o stałych porach, czy też wydzielanie wspólnego, jednego czasu na ich spożycie. Menu maluszków w żłobku powinno być tak skonstruowane, by domowe posiłki w postaci kolacji, czy też śniadania były dopełnieniem dziennego zapotrzebowania na energię.